Uit de praktijk

Laatst was er een mevrouw in de praktijk met twee schimmelnagels. Beide nagels zijn van de grote tenen,  de halluxen zoals wij dat in pedicure-land noemen.

Ik mag haar Lilian noemen.

Daktarin
Lilian gebruikt al een tijd  Daktarin nagellak tegen de schimmel en een anti-schimmelpoeder genaamd:  Miconazolnitraat voor in haar sokken. Ook strooit ze een beetje poeder in haar schoenen. Lilian is al een tijd bezig met die nare lelijke nagels. Soms lijken ze weg te gaan, maar  tot haar grote ergernis blijft de schimmel terugkomen. ‘Ja, en je stapt niet zomaar bij de eerste beste pedicure naar  binnen, je moet toch wel een klik hebben…’  zei Lilian na haar verhaal over de schimmelnagels. Lilian lakt haar nagels bordeauxrood om de  schimmelnagels te camoufleren.

Probleem opgelost

Je zou denken dat alle problemen opgelost moeten zijn als ze er zoveel aan doet. Zoveel zelfs, dat ze voor alle gemak en preventie alle nagels van de tenen insmeert met Daktarin (die naam doet mij steeds denken aan die serie genaamd Daktari uit de jaren 60, met die schele leeuw: Clarence…)  Ik heb nadrukkelijk gezegd dat ze de Daktarin alléén moet smeren op de zieke nagels, niet op de gezonde, die nagels laten we met rust.

Daktarin nagellak met Miconazal. Miconazal behoort tot de antimycotica (antischimmelmiddelen). Het is een medicijn dat schimmels en gisten doodt.

De één zegt het helpt en de ander zegt het helpt niet…

Schimmelnagel gaat niet over

Ik geloof  niet in spulletjes smeren op de schimmelnagels en hopen dat het overgaat, wat nooit zal gebeuren.

Les 1: Een schimmelnagel gaat niet over.
Een schimmelnagel  groeit uit, mist hij goed behandeld wordt.
Nagels groeien ongeveer 0,1 mm per dag, dit is tussen de 2,5 en 5 centimeter per jaar. Bij mannen groeien nagels iets sneller dan bij vrouwen. Een nagel heeft circa 6 tot 8 maanden nodig om weer helemaal opnieuw aan te groeien.

Ik geloof in een complete behandeling, aanpakken bij de wortel van het kwaad.

De hele behandeling bestaat uit:

Verdikte nagels afvlakken (met de freesmachine)

Onder de nagel alles zo goed als kan schoonmaken

De nagelwal (zijkanten) schoonmaken

Vrij kort knippen.

Azijn

Ik adviseer azijn. Gewone azijn van de supermarkt, goedkope witte azijn.
Een schimmel kan namelijk niet overleven in een zure omgeving. Ik adviseer- onthou een pedicure heeft alleen een adviserende rol-  daarom ook om de azijn te druppelen op én onder de nagel. Daarom is het verstandig om een druppelflesje te gebruiken, te koop in mijn praktijk: €2,50 per flesje 30ml. Het klusje heeft discipline nodig. Je gaat als volgt te werk: Je druppelt 30 dagen op én onder de schimmelnagel, ’s ochtends en ’s avonds.  Dan wacht je een week, zodat je de nagel tijd geeft om nieuwe cellen aan te maken, zodat er een nieuwe gezonde nagel gaat groeien. Na de korte periode van rust, nogmaals 30 dagen druppelen. Dan zul je zien dat er een nieuwe nagel ontwikkelt bij de nagelriem. Dan weer een week pauze en als het werkt, dus als de nieuwe nagel gestaag groeit, druppel je 3 x per week totdat de schimmelnagel is uitgegroeid. 

Maar als je vandaag wel en gisteren niet druppelt, heeft het geén effect. Druppelen, ’s morgens en ’s avonds. 

Belangrijk

Sokken wassen met schoonmaakazijn, alle sokken, ook de schone die netjes in de kast liggen opgerold. We willen alle sporen uitwissen. Tenminste zoveel als mogelijk is.
De vloer van de douche goed schoonmaken, een emmer heet water erover heen en daarna schoonmaken met pure schoonmaakazijn. Wekelijks bijhouden.
De slippers ook schoonmaken met schoonmaakazijn.
Zo elimineer je zoveel mogelijk de sporen van schimmels.

Kort samengevat

Een schimmelnagel gaat niet over, een schimmelnagel groeit uit. 

Wie weet tot ziens!

Voetenvrouw Karin
Bouwmeeesterweg 16
1333LC
Almere
0636278729