Mijn naam is Karin van der Waals, ik ben 50 plus. Mijn dagbesteding bestaat voornamelijk uit alles wat met voeten te maken heeft. Ik ben gediplomeerd Basis pedicure en in opleiding voor Medisch pedicure. Ik heb een ruime praktijk in Almere- Buiten; Bouwmeesterweg nr 16.  

Mijn cliënten variëren  van alle leeftijden. Regelmatig komen er mensen die probleemvoeten hebben (kloven, schimmelnagels, likdoorns, droge rode huid, etc…) en/of advies vragen. Ook vinden mensen mijn praktijk voor alleen onderhoud aan de voeten. Wat voor soort voeten u ook heeft, we komen er altijd uit, zodat het probleem opgelost wordt zodat dat de voeten weer optimaal voelen. 

Hoe het begon
Mijn fascinatie voor voeten is begonnen door mijn zoon; toen 14 jaar oud, inmiddels is hij 33 jaar. Hij was een gewone puberzoon, elke vraag over zijn bezigheden werden afgewimpeld en tijd samen was eigenlijk een soort van voltooid verleden tijd. Tót ik op een middag voorstelde om even de nagels van zijn tenen te knippen. Hij stemde tot mijn verbazing in met de woorden: ‘Als je maar niet in mijn tenen knipt!’
Op het moment dat ik zijn nagels begon te knippen, begon hij te kletsen, over school, wat hem bezig hield en wat zijn plannen waren. Het was geen zwaar of diepgaand gesprek, het was gewoon een beetje chitchatten over ditjes en datjes. Vanaf die middag werd de nagelknipper mijn tool om van tijd tot tijd in contact te blijven met mijn puberzoon.

Tot op de dag van vandaag ben ik zijn vaste pedicure en we kletsen nog steeds… 

Peru
Ik heb van 2006 tot 2009 in Peru ( Ayacucho)  als vrijwilligster gewerkt met straat en weeskinderen. Nadat ik het vertrouwen had gewonnen van de kinderen, ben ik, naast mijn andere werkzaamheden in Peru, begonnen met de voeten van de kinderen te verzorgen, met voornaamste reden reden voor een praatje… Ik knipte de nageltjes van de wees, straat en kansarme kinderen, eelt was er niet. Ik deed zeep in een voetenbad en masseerde de voetjes. Nu ik inmiddels pedicure van beroep ben gaan we  in januari 2020 een maand naar Peru om de voeten van de kinderen te verzorgen, met de juiste materialen, diploma’s  en de nodige kennis…  

Het was destijds in 2006 een bijzondere periode in mijn leven, zó bijzonder dat ik er een boek over heb geschreven, met als titel: Cappuccino met karakter. Inmiddels in 2e druk verschenen! Ik kan wel zeggen dat deze ervaring mijn leven totaal heeft veranderd. Heerlijk boek om te lezen… al zeg ik het zelf 😉

Portugal
Na jaren van schrijven ben ik in Portugal beland.  Ik had Nederland niet helemaal verlaten, ik heb een woning in Amsterdam waar ik de zomermaanden graag vertoef. In de wintermaanden in Portugal onderhield  ik tuinen in het zuiden van Portugal in ruil voor wonen. Al snel liep ik tegen een prachtige oude blauwe Volkswagenbus  aan. Een LT 28 uit 1980. Dat was een lang gekoesterde wens om ooit nog eens een busje te hebben. Ik noemde haar Cigana Azul, wat blauwe zigeunerin in het Portugees betekend. Binnen no-time had ik de bus omgetoverd in een supergezellig klein huisje op wielen. 

Zoals eerder verteld woonde ik in Portugal in de wintermaanden en in de zomer reed ik met de oude bus naar Holland om daar van de zon te genieten. 

Pedicure 
Wonen in een bus is leuk, maar je moet wel iets te doen hebben, anders is het saai. De bus was omgetoverd in een klein huisje, een soort zolderkamer op wielen… Ik besloot op een mooie zondagmorgen (2014)  mijn deuren te openen om voeten te gaan verzorgen. Nagels knippen, eelt verwijderen en als ik het lef had, likdoorns uitpeuteren. Baat het niet dan schaadt het niet, was mijn overtuiging. Ik heb de mazzel gehad dat ik in Peru van een Sjamaan geleerd heb om met kruiden prachtige voetwassingen te geven. Ik heb geleerd hoe ik moet plukken, de droogtechniek en de voetwassingen. Ik dacht ik ga het combineren; Kruiden, voetwassingen en nagels knippen. 

Voetenbad en kruiden
Ik kocht een plastic voetenbad en zette een bordje met pedicure op straat. In Portugal is het bijna altijd mooi weer, het leven speelt zich voornamelijk buiten af. Mijn oude nagelknipper en een vijl lagen op een schaaltje en ik zette mijn stoel buiten. Een handdoek, watjes en babydoekjes was de rest van mijn materiaal. Ik plukte kruiden, droogde ze en kookte de kruiden in een zwarte mossel-pan. De geur was goddelijk! Na een geurend voetenbad knipte ik de nagels en vijlde eelt, waar nodig was. En uiteraard een voet- massage als afronding.  Na een behandeling kookte ik de nagelknipper en de vijl uit in een oud pannetje en daarna drenkte ik de bij elkaar gescharrelde materialen in de alcohol.  De kruiden gebruik ik nog steeds. Inmiddels maal ik de kruiden fijn, doe er geurloze olie en zout bij, roer alles door elkaar en je hebt de meest Goddelijke scrub van het westelijk halfrond. Zelf geplukt, gedroogd en gemengd! 

Ruilen
Het begon met de voeten van de vissersmannen uit Fuseta en daarna is het losgebarsten in de Algarve. Van jong tot oud, in verschillende talen, met allerhande voeten. Ze wilden allemaal een kruidenvoetenbad met een pedicure proberen. Het was één groot ruilproject! Ik heb geruild om te douchen, om mijn kleding te wassen, om mijn bus te laten repareren en om gratis op campings te staan. Mijn haren werden geknipt en er werd een trapje getimmerd om in mijn bus te stappen. 

De Algarve staat bekend om zijn (buitenlandse) spirituele inwoners, die bijzondere dingen doen. Ik heb over hete kolen gelopen, bijna het loodje gelegd in een zweethut en al mijn spieren zijn gemasseerd en dat allemaal in ruil voor een kruidenvoetenbad, voetwassing met pedicure. 

Na verloop van tijd had ik vaste plekken in de Algarve. Als ik aan kwam rijden in mijn blauwe busje, deden mensen spontaan hun schoenen uit… Ik was zeg maar de Voetenvrouw van de Algarve. 

En toen kwam de liefde
Maar zoals het in het leven gaat: je hebt een begin een midden en een einde. Zo kwam er door een leuke man een einde aan mijn zwerversbestaan. Deze leuke man had mijn boek gekocht via Bol.com… (om een lang verhaal kort te maken) en zó zijn wij bij elkaar gekomen. De liefde heeft mij terug naar Nederland gehaald. Toen wij een jaar een relatie hadden heb ik mijn busje verkocht en ben mij gaan richten op de opleiding Pedicure en inmiddels Medisch pedicure. Wat begon met een oude nagelknipper op straat, is uitgemond tot een professionele gediplomeerde pedicure. 

Zo kan het lopen… 

Voetenvrouw Karin