Mijn naam is Karin van der Waals, ik ben 50 plus. Ik ben gediplomeerd Medisch Pedicure en heb een ruime praktijk in Almere- Buiten; Bouwmeesterweg nr 16.  

Hoe het begon
Mijn fascinatie voor voeten is begonnen door mijn zoon; toen 14 jaar oud, inmiddels is hij 34 jaar. Hij was een gewone puberzoon, elke vraag over zijn bezigheden werden afgewimpeld en tijd samen was eigenlijk een soort van voltooid verleden tijd. Tót ik op een middag voorstelde om even de nagels van zijn tenen te knippen. Hij stemde tot mijn verbazing in met de woorden: ‘Als je maar niet in mijn tenen knipt!’
Op het moment dat ik zijn nagels begon te knippen, begon hij te kletsen, over school, wat hem bezig hield en wat zijn plannen waren. Het was geen zwaar of diepgaand gesprek, het was gewoon een beetje chitchatten over ditjes en datjes. Vanaf die middag werd de nagelknipper mijn tool om van tijd tot tijd in contact te blijven met mijn puberzoon.

Tot op de dag van vandaag ben ik zijn vaste pedicure en we kletsen nog steeds… 

Peru
Ik heb van 2006 tot 2009 in Peru ( Ayacucho)  als vrijwilligster gewerkt met straat en weeskinderen. Nadat ik het vertrouwen had gewonnen van de kinderen, ben ik naast mijn andere werkzaamheden in Peru, begonnen met de voeten van de kinderen te verzorgen, met voornaamste reden reden voor een praatje… Ik knipte de nageltjes van de wees, straat en kansarme kinderen, eelt was er niet. Ik deed zeep in een voetenbad en masseerde de voetjes. 

Het was destijds in 2006 een bijzondere periode in mijn leven, zó bijzonder dat ik er een boek over heb geschreven, met als titel: Cappuccino met karakter. Inmiddels in 2e druk verschenen! Ik kan wel zeggen dat deze ervaring mijn leven totaal heeft veranderd. Heerlijk boek om te lezen… al zeg ik het zelf 😉

Portugal
Tijdens het schrijven van mijn boek ben ik in Zuid-Portugal beland. Al snel liep ik tegen een prachtige oude blauwe Volkswagenbus aan, een LT 28 uit 1980. Dat was een lang gekoesterde wens om ooit nog eens een busje te hebben. Ik noemde haar Cigana Azul, wat blauwe zigeunerin in het Portugees betekend. Binnen no-time had ik de bus omgetoverd in een supergezellig klein huisje op wielen. 

Pedicure 
Wonen in een bus is leuk, maar je moet wel iets te doen hebben, anders is het saai. Ik besloot op een mooie zondagmorgen in oktober 2014 mijn deuren te openen om voeten te gaan verzorgen. Ik heb in Peru van een Sjamaan geleerd om met kruiden voetwassingen te geven. Alleen voetenwassingen vond ik te weinig, dus ik ben ook teennagels gaan knippen, eelt verwijderen en als ik het lef had, likdoorns uitpeuteren. Baat het niet dan schaadt het niet, was mijn overtuiging. 

Voetenbad en kruiden
Ik kocht een plastic voetenbad en plaatste een bordje met pedicure op straat. In Portugal is het bijna altijd mooi weer, het leven speelt zich voornamelijk buiten af. Mijn oude nagelknipper en een vijl waren mijn instrumenten. Een handdoek, watjes en babydoekjes waren de rest van mijn materiaal. Ik plukte kruiden, mengde ze en kookte de kruiden in een zwarte mossel-pan. De geur was goddelijk! De gekookte kruiden gingen aangelengd met koud water in het voetenbad. Na een geurend voetenbad knipte ik de nagels en vijlde eelt, waar nodig was. En uiteraard een voet- massage als afronding.  Na een behandeling kookte ik de nagelknipper en de vijl uit in een oud pannetje en daarna drenkte ik de bij elkaar gescharrelde materialen in alcohol.  De kruiden pluk ik nog steeds.Ik ga minimaal 1x per jaar naar Portugal om de kruiden te plukken. Inmiddels maal ik de kruiden fijn, doe er geurloze olie en zout bij, roer alles door elkaar en je hebt de meest Goddelijke scrub van het westelijk halfrond.

Ruilen
Maar goed, weer even terug naar de bus, het begon met de voeten van de vissersmannen uit het prachtige vissersdorp Fuseta en daarna is het losgebarsten in de Algarve. Van jong tot oud, in verschillende talen, met allerhande voeten. Ze wilden allemaal een kruidenvoetenbad met een pedicure proberen. Het was één groot ruilproject! Ik heb geruild voor verse vis, om te douchen, om mijn kleding te wassen, om mijn bus te laten repareren en om gratis op campings te staan. Mijn haren werden geknipt en er werd een trapje getimmerd om in mijn bus te stappen. 

De Algarve staat ook bekend om zijn (buitenlandse) spirituele inwoners, die bijzondere dingen doen. Ik heb over hete kolen gelopen, bijna het loodje gelegd in een zweethut en al mijn spieren zijn gemasseerd en dat allemaal in ruil voor een kruidenvoetenbad met pedicure. 

Na verloop van tijd had ik vaste plekken in de Algarve. Als ik aan kwam rijden in mijn blauwe busje, deden mensen spontaan hun schoenen uit… Ik was zeg maar de Voetenvrouw van de Algarve. 

En toen kwam de liefde
Zoals het in het leven gaat: Er is een begin een midden en een einde. Zo kwam er door een leuke man een einde aan  jaren van zwerversbestaan. Deze leuke man had mijn boek gekocht via Bol.com… (om een lang verhaal kort te maken) en zó zijn wij bij elkaar gekomen. Toen wij een jaar een relatie hadden heb ik mijn busje verkocht en ben mij gaan richten op de opleiding Pedicure en inmiddels Medisch pedicure. Wat begon met mijn oude nagelknipper op straat, is uitgemond tot een professionele gediplomeerde Medisch Pedicure. 

Zo kan het lopen… 

Voetenvrouw Karin