Kalknagel en Schimmelnagels zijn niet hetzelfde. 

Een kalknagel ofwel onychauxis is een aandoening van de nagel waarbij deze sterk verdikt is maar niet vervormd. Deze verdikking kan o.a. het gevolg zijn van een trauma op de nagel, psoriasis, of in sommige gevallen erfelijkheid. 

De aandoening dient niet verward te worden met schimmelnagels of onychomycose, in de volksmond ook vaak kalknagel genoemd. Deze wordt veroorzaakt door een invasie van schimmel in de nagel.

Men noemt vaak de schimmelnagels ook wel een kalknagel, omdat het minder ernstig klinkt. Als we aan schimmel denken associëren wij het vaak met muffe luchtjes, prut en viezigheid. Kalknagel klinkt gewoon een stuk vriendelijker en iedereen weet wat je bedoeld. Maar toch, we moeten het beestje nou eenmaal bij de naam noemen. 

Schimmel is onzichtbaar

Wij zullen de schimmel nooit waarnemen met het blote oog. De schimmels zijn  micro-organismen die met het blote oog niet te zien zijn. Wat wij wél zien en waar wij last van hebben is de schade die de schimmel achterlaat op en onder de nagel. Vaak ontstaat er een soort van wildgroei onder de nagel, dat met een mooi woord nagelbed heet. De nagelplaat splijt, wordt broos en verkleurd geel. Hoe langer de schimmel op en onder de nagel zit, hoe zieker de nagel en nagelbed wordt. 

Behandelplan 

Zoals eerder vermeld tast de de schimmel het nagelbed aan en verwoest de nagelriem. De nagelriem is als het ware de poortwachter voor indringende bacteriën. Daarom is het van belang om de schimmel te elimineren, dat kan op verschillende manieren: U kunt zelf middelen kopen bij de apotheek of drogist óf u maakt een afspraak met Voetenvrouw Karin, die raad weet met deze vervelende kwaal. 

Niet zomaar verholpen

Een schimmelnagel is niet zo maar één twee drie verdwenen. Het heeft tijd en discipline nodig om de schimmel de kop in te drukken. Voor alle duidelijkheid: een schimmelnagel gaat niet over, een schimmelnagel groeit uit. Vaak zijn er meerdere behandelingen nodig in de praktijk en ook als u zelf gaat smeren met een middel van de drogist of apotheek, duurt het een tijd voordat de schimmel op de nagel uitgegroeid is. 

 

Wie weet tot ziens!

Voetenvrouw Karin
Bouwmeesterweg 16
1333LC
Almere
0636278729

Kalknagel