Een schimmelnagel is géén kalknagel

Een schimmelnagel is geen kalknagel

Een kalknagel ofwel onychauxis is een aandoening van de nagel waarbij deze sterk verdikt is maar niet vervormd. Deze verdikking kan o.a. het gevolg zijn van een trauma op de nagel, psoriasis, of in sommige gevallen erfelijkheid. De aandoening dient niet verward te worden met een schimmelnagel of onychomycose, in de volksmond ook vaak kalknagel genoemd. Deze wordt veroorzaakt door een invasie van schimmel in de nagel.

Schimmelnagel of Kalknagel?

Men noemt vaak de schimmelnagel: kalknagel, omdat het minder ernstig klinkt. Als we aan schimmel denken associëren wij het vaak met muffe luchtjes, prut en viezigheid. Kalknagel klinkt gewoon een stuk vriendelijker en iedereen weet wat je bedoeld. Maar toch, we moeten het beestje nou eenmaal bij de naam noemen. 

Schimmel is onzichtbaar

Het vreemde van dit verhaal is dat wij nooit de schimmel ( vaak onder) op de nagel zullen waarnemen. De schimmels zijn  micro-organismen die met het blote oog niet te zien zijn. Wat wij wél zien en waar wij last van hebben is de schade die de schimmel achterlaat op en onder de nagel. 

Behandelplan 

De schimmel tast het nagelbed aan en verwoest de nagelriem. De nagelriem is de poortwachter voor indringende bacteriën. Daarom is het van belang om de schimmel te elimineren.  

Voetenvrouw Karin
Bouwmeesterweg 16
1333LC
Almere

0636278729

Geef een reactie